ACP bij artrose behandelingen

ACP (lichaamseigen geconditioneerd plasma) is een bloedplaatsjesrijk plasma dat door middel van centrifugatie uit lichaamseigen bloed wordt gehaald. Het kan het genezingsproces ondersteunen bij verschillende orthopedische condities zoals bijvoorbeeld:

  • Artrose (osteo arthritis)
  • Pezen en ligamentletsel  
  • Spierscheuringen
  • Ter ondersteuning van chirurgische ingrepen
  • Fracturen

Belangrijkste componenten van ACP zijn trombocyten (bloedplaatjes) en verschillende groeifactoren die een belangrijke rol spelen in het genezingsproces. In tegenstelling tot andere bloedplaatjesrijke plasma producten onderscheidt ACP zich door een lage concentratie van witte bloedcellen , zoals neutrofiele granulocyten die nadelig kunnen zijn voor het genezingsproces bij aanwezigheid in hoge concentraties.

Hoe gaat het in zijn werk?:

We nemen bloed af bij de hond met een hiervoor speciaal ontworpen injectienaald. Deze gaat gedurende 5 minuten in de centrifuge. Het plasma, wat bloedplaatjes en groeifactoren bevat, zal vervolgens worden toegediend op de specifieke plek van letsel. Dit alles zal ongeveer een half uurtje in beslag nemen, dus u kunt daar gewoon op wachten.

Voor kleinere hondenrassen is het raadzaam om deze een dag voor de behandeling wat meer te laten drinken.

Hieronder ziet u een lieve Labrador Retriever van 5 jaar oud. Deze labrador is een blije en actieve hond, die echter door de artrose in 1 van de ellebogen wordt belemmerd. Om te zorgen dat ze zo min mogelijk medicatie nodig heeft, zo min mogelijk pijn heeft aan haar poot en zo goed mogelijk kan lopen, zal ze ACP serumtherapie gaan krijgen.  Zie hieronder voor een kleine foto-impressie van de behandeling.

Allereerst wordt een infuus geplaats, hierdoor zal het narcosemiddel toegediend worden

Daarna wordt de hond geintubeerd en aan de zuurstof en gasnarcose gelegd,ook wordt de ECG aangesloten

Het ACP afnamesysteem

Er wordt ongeveer 10-15 ml bloed afgenomen

Daarna in de centrifuge gedaan

Centrifuge voor ACP therapie

Bloedplaatjes zijn van het bloed gescheiden

De elleboog wordt goed ontsmet

Vervolgens wordt dit op de plek van letsel, in dit geval de elleboog, ingespoten