24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Gehoortest (BAER-test)

Baertest
In de Kliniek voor Gezelschapsdieren Eersel is het mogelijk een doofheidsonderzoek te laten verrichten bij zowel honden als katten. Bekijk de video baer gehoortest hondRosa, een Australian Cattle Dog, tijdens het afnemen van de BAER-test. Voor een aantal rassen zoals de Bull Terriër en de Dalmatiër  is dit onderzoek, de Brainstem Auditory Evoked Response (B.A.E.R.) test, verplicht. De uitslag van het onderzoek wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland geregistreerd en gecertificeerd . Voorafgaand aan dit onderzoek wordt met een oorkijker in beide oren gekeken naar onder andere ontstekingsverschijnselen, aanwezigheid van abnormaal grote hoeveelheden oorsmeer en het al dan niet intact zijn van het trommelvlies. Tevens wordt gelet op verschijnselen van een middenoorontsteking. Voor de officiële testen voor de RvB worden de honden gesedeerd om beïnvloeding van de meting, (bijvoorbeeld door veel bewegen van het hoofd) te voorkomen. Het dier krijgt in totaal drie naaldjes onder de huid:één onder elk oor en één in het midden op de kop. Ook wordt een oordopje geplaatst in het te onderzoeken oor. Via de oordopjes komt er een klik-geluid. Dit geluid heeft maar 1 frequentie. Het aantal decibel kan worden gevarieerd. We starten altijd met een klik van 70 dB. Dit is te vergelijken met het geluid van een stofzuiger. Als de hond niet lijkt te horen, kan het geluid worden opgevoerd tot 90 dB. Dit is te vergelijken met het geluid van een mixer.
programma gehoortest hond Via het beeldscherm zijn de potentialen in beeld te brengen. Dit is een meting van de electrische stroompjes door de elektroden (zoals een batterij getest kan worden). Het vertelt ons dat alle draden goed zijn aangesloten en dat de meting kan worden uitgevoerd.
doofheidsonderzoek met Maarten KappenMaarten Kappen tijdens de BAER-test van Rosa.
Bij de BAER-test wordt de hersenactiviteit zichtbaar gemaakt op een beeldscherm nadat het dier via het oordopje klikgeluiden te horen krijgt. Door klikgeluiden wordt het trommelvlies in beweging gebracht waarna de opgewekte elektrische stroompjes (van het gehoororgaan naar de hersenen) gemeten kunnen worden. Op deze manier is erfelijke (congenitale) doofheid aan één of beide oren vast te stellen vanaf 6 weken leeftijd. De test kan niet eerder worden uitgevoerd om twee redenen. Ten eerste omdat het dier gechipt moet zijn om een individuele uitslag te kunnen koppelen aan het dier. Maar naast deze praktische reden is er ook een medische reden: de erfelijke doofheid heeft te maken met het afsterven van bepaalde haarcellen. Ze worden dus wel in het embryo gevormd, maar sterven in de eerste weken na de geboorte af. Pas na 4 tot 6 weken is dit definitief.
baertest uitslag De uiteindelijke uitslag; Rosa kan goed horen. Doofheid kan erfelijk verbonden zijn met pigmentatie van de haren. Selectie op haarkleur is dus niet altijd zonder risico. Het merle-gen is een kleurgen dat onder andere bij de Australian Cattle Dog voorkomt. Het merle-gen kan afhankelijk van de wijze waarin het voorkomt een gevlekte of harlekijn tekening geven. Deze honden hebben een verhoogde kans op doofheid als de hoeveelheid wit verhoogd is. Honden met het merle-gen die bijna geheel wit zijn, zijn vaak doof. Ook het piebald-gen, een kleurgen welke verantwoordelijk is voor het witte haar bij bijvoorbeeld de Bull Terriër, kan doofheid veroorzaken. Voor fokkers en eigenaren is het belangrijk te weten of het dier aan één of beide oren doof is. Ook door controle van nakomelingen kan men nagaan of de ouderdieren mogelijk drager van het gen zijn dat doofheid kan veroorzaken. Een dove hond of kat waarvan niet bekend is dat deze doof is, kan op de mens overkomen als een dier met een vervelend gedrag dat niet wil luisteren. Met de BAER-test kan vastgesteld worden of ze het gewoon niet kunnen horen! U kunt telefonisch een afspraak maken voor de BEAR-test in onze kliniek. Overige OOR-zaken klik hier..