24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Hartruis volwassen

Een hartruis bij een volwassen dier

Een hartruis bij een volwassen hond. Als er bij uw hond op volwassen leeftijd een hartruis wordt gehoord en deze is nooit eerder gehoord dan zijn hier verschillende redenen voor te bedenken. Bij oudere kleine hondjes wijst dit meestal op een lekkende klep tussen de linker boezem en de linker kamer. Dit komt door veroudering en verdikking van deze kleppen. We noemen dit myxomateuze klepdegeneratie. Deze diagnose kan in principe op basis van het klinisch onderzoek worden gesteld. Deze aandoening heeft veelal een erfelijke basis. Als de hond hier geen klachten door heeft, o.a. benauwdheid, hoesten, versnelde ademhaling of snel moe zijn, dan is behandeling of verder onderzoek niet direct nodig. Bij twijfel of er klachten zijn, als er klachten zijn of als een dier onder narcose moet, dan is het wel verstandig het hart te laten onderzoeken door middel van het maken van een röntgenfoto van de borst of het maken van een hartecho. Bij volwassen grote honden (>20kg) en Cocker Spaniels is er bij het horen van een hartruis vaak sprake van DCM (Dilaterende CardioMyopathie) waarbij de functie van de hartspier sterk verminderd is. De hartruis kan echter ook een andere oorzaak hebben zoals een kleplek. Bij DCM komen geregeld hartritmestoornissen voor. DCM kan ook aanwezig zijn zonder dat er een hartruis wordt gehoord. Ook DCM heeft veelal een erfelijke basis. Indien er bij een grote hond een ruis of een ritmestoornis wordt gehoord dan is het altijd verstandig om verder onderzoek te doen om de reden hiervan op te sporen.

Een hartruis bij een volwassen kat. Bij zeer veel katten wordt als ze (jong) volwassen zijn voor het eerst een hartruis gehoord. De hartruis wordt meestal ontdekt als toevalsbevinding tijdens het lichamelijk onderzoek voor een vaccinatie of voor de castratie of sterilisatie. Soms wordt de hartruis waargenomen bij een kat die ook ziekteverschijnselen heeft passend bij een hartziekte. Een hartruis kan in een enkel geval een onschuldig fenomeen zijn, maar in het overgrote merendeel hangt de hartruis samen met de aanwezigheid van een aangeboren of verkregen hartziekte. Uit recent onderzoek van Drs. Mark Dirven en zijn onderzoeksteam van Dierenkliniek Rijen blijkt dat bij 88% van de ogenschijnlijk gezonde katten met een hartruis, er sprake is van een hartziekte. Dit betekent niet dat de kat ook last heeft van de hartziekte, maar de aanwezigheid van een hartziekte heeft wel gevolgen voor de medische behandeling (anaesthesie, bepaalde medicamenten) en soms de levensverwachting en kwaliteit van leven van de kat.

Om deze redenen adviseren we bij elke kat met een hartruis, met of zonder ziekteverschijnselen, een echo van het hart te laten maken om de aanwezigheid van een hartziekte te bevestigen of uit te sluiten en de oorzaak van de hartruis vast te stellen. De meest voorkomende verkregen hartziekte bij de kat is Hypertrofische CardioMyopathie (HCM)