24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Case: buikpijn

Oscar werd aangeboden in onze kliniek omdat hij moeite had met poepen. Er kwam niet veel ontlasting en wat er kwam was dun en lichtbruin. De eigenaar vertelde dat Oscar een beruchte alleseter was. Hij had nog niet gebraakt. Een algemeen onderzoek leverde niet veel informatie op. De hond was alert, niet uitgedroogd, had geen koorts. De slijmvliezen waren mooi roze en de hartslag was normaal. Buikpalpatie leverde niet heel veel informatie op: de buik was zacht, maar wel wat vol. Rectaal waren er geen bijzonderheden te voelen. De prostaat was niet heel erg vergroot. Wel werd er bij toeval ontdekt dat beide testikels niet even groot waren. Ze voelden ook niet normaal (rubber-achtig en egaal) aan, maar hard en knobbelig. Omdat dit meestal wijst op testikeltumoren, werd er besloten een afspraak te maken voor een castratie. Voor de zekerheid werd er een röntgenfoto gemaakt.  
Op de eerste foto zien we niet veel bijzonders: lege darmen gevuld met lucht en wat ontlasting in het rectum. De maag is redelijk gevuld.

Op de eerste foto zien we niet veel bijzonders: lege darmen gevuld met lucht en wat ontlasting in het rectum. De maag is redelijk gevuld.

Net als uit het algemeen klinisch onderzoek, kwamen hier ook geen spectaculaire conclusies uit. Er werd besloten om Oscar te laxeren en te kijken hoe het de komende dagen zou gaan. Twee dagen later kwam Oscar op controle. Het ging beter met Oscar. Er was, ondanks het laxeren normale ontlasting gekomen. Oscar had nog steeds niet gebraakt. De eigenaar vertelde dat de hond het weekend ervoor 1 zetpil voor kinderen(paracetamol) op had gegeten en medicatie om diarree tegen te gaan….Om te kijken of dit enig nadelig effect had gehad op lever en nieren en ook omdat Oscar inmiddels al 11 en half was, werd er een algemeen bloedonderzoek uitgevoerd. Alle waarden bleken normaal.
De foto twee dagen later. er zijn geen opvallende veranderingen zichtbaar.

De controle-foto twee dagen later. Er zijn geen opvallende veranderingen zichtbaar.

Een paar dagen later kwam Oscar voor de castratie. Het moeilijk poepen was nog niet over: inmiddels poepte Oscar weer kleine beetjes, zoals voordat we hem gelaxeerd hadden. In onze kliniek kijken we elke patiënt voor een operatie altijd nog een keer helemaal na. Er waren niet veel bijzonderheden te vinden bij het klinisch onderzoek, behalve een volle buik. Dat was vreemd, want de eigenaar had Oscar geen eten gegeven, omdat hij onder narcose zou gaan. Er werd opnieuw een röntgenfoto gemaakt.
Op de laatste foto zien we een maag met inhoud. Verder is er een klein vreemd voorwerp zichtbaar. Dit zou, gezien de afmetingen, het maagdarmstelsel moeiteloos moeten kunnen passeren.

Op de laatste foto zien we een maag met inhoud. Verder is er een klein vreemd voorwerp zichtbaar. Dit zou, gezien de afmetingen, het maagdarmstelsel moeiteloos moeten kunnen passeren.

Het beeld was weer vergelijkbaar met de eerdere foto’s. Wat tot nu toe niet vreemd had geleken en nu wel opviel was de volle maag. Oscar was toch nuchter gehouden? Bovendien was er een vreemd voorwerp zichtbaar, wat niet te zien was op de eerdere foto’s. Er werd besloten om met een camera even in de maag te kijken, als Oscar toch sliep voor de castratie. Wat we daar tegen kwamen was een grote verrassing. Oscar maakte zijn naam als alleseter waar en wat we tegenkwamen verklaarde ook meteen de klachten van buikpijn en moeilijk poepen.
Oscar had al een tijdje problemen met zijn maagdarmstelsel. Omdat hij toch onder narcose was voor zijn castratie, werd er voor de zekerheid even met een camera in zijn maag gekeken.

Omdat Oscar toch onder narcose moest voor zijn castratie, werd er voor de zekerheid even met een camera in zijn maag gekeken.

Met een endoscoop kijken we in Oscar zijn maag. Met een tangetje halen we van alles uit zijn maag wat er niet thuis hoort.

Met een endoscoop kijken we in Oscar zijn maag. Met een tangetje halen we van alles uit zijn maag wat er niet thuis hoort.

De vangst van vandaag: een kous, een kindersok, een kapot gescheurde zakdoek en een verpakking van een leverworstje.... Dat ligt ook zwaar op de maag natuurlijk.

De vangst: een kous, een kindersok, een kapot gescheurde zakdoek en een verpakking van een leverworstje….

Het vreemde voorwerp op de foto bleek het afsluitklipje van de leverworstverpakking. Alleen het metaal was zichtbaar op de foto, de rest van de maaginhoud is van materiaal wat niet opvalt op een röntgenfoto. Na het leeghalen  van de maag, werd Oscar gecastreerd. De beide testikels werden opgestuurd voor histologie (weefselbepaling door een patholoog). De uitslag was positief: Beide testikels bevatten een sertoli cel tumor en seminoma. Beide type tumoren gedragen zich gewoonlijk goedaardig.Uitzaaiing naar andere organen is uiterst zelden. Castratie is gewoonlijk genoeg om 100% te genezen. Ook beide zaadstrengen waren vrij van uitzaaiingen. Na 10 dagen kwam Oscar op controle. Hij voelt zich alweer een stuk beter.