24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Faq

Waarom zijn jullie castraties duurder dan van andere praktijken? Dat is toch een standaardoperatie?

Waar uw hond ook voor geopereerd moet worden, wij hebben voor al onze patienten een uitgebreid protocol. ’s Ochtends wordt elke hond eerst nagekeken met de eigenaar erbij. We overlopen de vragenlijst die u thuis heeft ingevuld om te bepalen of we met een risico-patient te maken hebben. Daarna wordt er naar het hart geluisterd. Als er afwijkingen hoorbaar zijn, worden deze met u besproken. Indien nodig, of gewenst door de eigenaar, wordt er voor de operatie een algemeen bloedonderzoek uitgevoerd om te kijken of de belangrijkste organen goed functioneren. De lever en nieren zullen namelijk tijdens de operatie belast worden met het verwerken van het narcosemiddel.

Elke hond krijgt bij ons een intraveneuze catheter en een infuus. Dit is om de bloeddrukdaling op te vangen die bij sommige narcosemiddelen ontstaat. Verder geeft het ons een makkelijk toegankelijke weg om medicijnen toe te dienen. In tegenstelling tot het prikje in de bil, waar het middel eerst nog door de spieren moet worden opgenomen, werkt dit snel. Alle honden worden onder narcose gebracht met intraveneuze anesthesiemiddelen. Ze werken sneller en dus hebben we er minder van nodig.

Nadat ze in slaap zijn gevallen worden alle honden bij ons geintubeerd. Zij krijgen een buisje in de keel om de ademweg vrij te houden en slaapgas toe te dienen. Wij doen dit dus ook bij niet-bulldoggen. Ons anesthesieapparaat is ook in staat om honden te beademen, indien dat nodig blijkt te zijn. Naast de gasanalyse die via het anesthesieapparaat verloopt en ons iets verteld over de diepte van de narcose, wordt er ook continu een hartfilmpje gemaakt. Dit om hartritmesttoornisssen op te sporen en meteen aan te kunnen passen. Na de operatie worden de honden van het gas afgehaald. Zij worden in de voorbereiding gelegd en blijven geintubeerd tot ze een slikreflex hebben. Al die tijd is er een assistente aanwezig om de honden in de gaten te houden. Pas als de hond goed wakker is en zijn kop kan optillen wordt het infuus verwijderd.

Pas als de hond zelf kan lopen, mag hij naar huis. Deze extra tijd die we in elke patiënt steken, kost tijd en dus geld. Zijn al deze voorzorgen altijd nodig? Nee. Voor een gezonde hond is al deze extra veiligheid waarschijnlijk niet nodig. Maar wij zijn er trots op dat er bij ons geen dieren overlijden ten gevolge van de narcose en dat willen we graag zo houden. De honden die tijdens de narcose overlijden (<0,5% op jaarbasis) hebben altijd bijkomende problemen en het overlijden is geen direct gevolg van de narcose.

Hebben jullie een prijslijst?

Ja, wij hebben een prijslijst van de operaties die we hier uitvoeren. Deze is te vinden onder het kopje ‘Info’. Ook hebben we een prijslijst m.b.t. officiële röntgenfoto’s zoals HD en ED voor Nederland en België. Deze is ook te vinden onder kopje “Info’.  Daar zal binnenkort ook een prijslijst komen m.b.t. consultatietarieven en handelingskosten etc. Voor meer informatie over prijzen kunt u natuurlijk ook altijd onze assistenten bellen op nummer 0497-518000.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen en waarmee?

Een hond kan verschillende soorten wormen krijgen. Deze wormen vestigen zich ergens in het lichaam en beroven de hond van voedingsstoffen. Door hun aanwezigheid in de weefsels veroorzaken ze ontstekingen en littekenweefsel. Wormen kunnen door het lichaam zelf worden aangevallen, maar meestal blijven er toch een aantal larven ingekapseld aanwezig. Deze larven zijn in rust, maar kunnen weer actief worden en door het lichaam gaan migreren. Deze migratie door lever en longen kan klachten geven.

Daarnaast geeft de aanwezigheid van volwassen wormen vaak aanleiding tot misselijkheid, braken of diarree. Om alle soorten wormen te kunnen bestrijden wordt het volgende ontwormingsschema aangeraden: Pups op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna op 3, 4, 5 en  6 maanden. Honden ouder dan 6 maanden dienen 4 x per jaar ontwormd te worden.

Er zijn verschillende middelen op de markt. Deze worden door verschillende merken verdeeld. Het merk dat u neemt is niet zo belangrijk, wel de werkzame stof. De meeste merken zijn een combinatie-middel van verschillende werkzame stoffen. Voor gewone ontworming in Nederland zijn verschillende middelen geschikt: praziquantel, pyrantel, fenbendazol, febantel, oxibendazol, moxidectine, selamectine, milbemycine, Voor ontworming tegen buitenlandse parasieten (bijvoorbeeld hartworm) gebruikt u het best merken die milbemycine, selamectine of moxidectine bevatten.

Hoe vaak moet ik mijn hond behandelen tegen vlooien en teken en waarmee?

Vlooien en teken zijn externe parasieten. Dit wil zeggen dat ze aan de buitenkant (dus op de huid) van uw hond of kat zitten. Zij komen uit de omgeving. Dit kan de natuur zijn, maar ook een ander dier of de kieren in de vloer (met name bij vlooien). Er zijn verschillende middelen in de handel. Sommige van deze middelen werken alleen tegen vlooien, andere alleen tegen teken. Er zijn echter ook een aantal combinatie-preparaten op de markt, die zowel tegen teken als vlooien werkzaam zijn. De meeste middelen bieden een maand bescherming. Dit zijn dan vooral de pipetjes die u op de huid moet aanbrengen. Vlooien- en tekenbanden werken vaak langer (soms een heel zomerseizoen). Hun werkzaamheid wordt wel beïnvloed door water, dus als uw hond veel gaat zwemmen, moet u de band voor het zwemmen afdoen. Een simpele richtlijn voor behandeling: Teken komen alleen in de warmere maanden voor. Behandel uw hond elke maand met een pipetje of tekenband. Lees op de verpakking of de middelen langer werkzaam zijn. Vlooien komen het hele jaar door voor, omdat de besmetting vooral via andere dieren (zoals egels en wilde katten) gaat. De meeste pipetjes werken 3 maanden tegen vlooien bij de hond en iets meer dan 1 maand bij de kat. Kijk ook hier even op de verpakking.

Kan ik bij jullie elke dag van de week terecht voor een progesteron-bepaling?

Ja, dat kan. Maandag tot en met zaterdag hebben wij tussen 8.30u en 10.00u een inloopspreekuur voor progesteron. Buiten deze tijden dient u een afspraak te maken. De laatste bepaling van de dag (met de uitslag op de dag zelf) is om 19.00u op maandag tot en met vrijdag en om 16.00u op zaterdag. Op zondag wordt er in overleg met de dienstdoende dierenarts een tijd afgesproken. Meestal is dit rond 10.00u – 10.30u. De kosten van de bepaling? Klanten die een vruchtbaarheidspakket hebben, betalen niets extra’s voor progesteronbepalingen buiten het inloopsspreekuur of op zondag. Voor mensen die een enkele bepaling willen, geldt er op zondag een aangepast tarief.

Moet mijn hond bij jullie onder narcose voor officiële Hd en Ed foto’s?

Het antwoord is soms. Wij zijn gebonden aan de voorschriften van de officiële instanties. De Raad van Beheer in Nederland verplicht ons op dit moment nog niet om de hond onder narcose te doen. Dat geeft ons de mogelijkheid om de foto’s te maken zonder dat de hond in slaap hoeft. Dit scheelt voor de hond, maar ook voor de eigenaar en voor ons. Het kost namelijk minder tijd als we de hond niet eerst na hoeven te kijken in verband met het narcosemiddel, we hoeven geen catheter te steken, we hoeven niet te wachten tot de hond slaapt en we hoeven niet te wachten tot de hond weer wakker wordt. Onze jarenlange ervaring met foto’s maken zonder narcose, heeft ervoor gezorgd dat wij een goed geoliede machine zijn geworden. De hond is meestal zo overdonderd dat de foto’s al gemaakt zijn voor hij of zij er erg in heeft. Het is maar zelden nodig dat een hond toch in slaap moet omdat hij zich niet wil overgeven aan onze handelingen.. Er gaan wel stemmen op in kynologisch Nederland om de narcose toch verplicht te maken. Het idee hierachter is, dat alle dierenartsen in Nederland dan hetzelfde protocol volgen en dat er dan beter te vergelijken is. Op het moment dat de narcose verplicht wordt, zullen wij die verplichting moeten volgen. De Belgische Sint-Hubertus heeft de narcose al verplicht gesteld. De narcose wordt bij ons intraveneus (in het bloed) gegeven, dus niet door een injectie in de bil. De voordelen zijn dat het sneller werkt, dat we minder narcose nodig hebben, dat we het ook via het bloed kunnen tegenspuiten met een antidoot en dat de hond hierdoor dus weer sneller op de been is.

Welke papieren moet ik meenemen als ik kom voor officiële foto’s of een officiële hartecho?

Voor officiële Hd en Ed foto’s voor Nederland: – een kopie van het eigendomsbewijs van Raad van Beheer. Ook een nederlands stamboom , of de stamboom moet overgeschreven zijn naar Nederland (import-stamboom) – de stamboom moet op het juiste adres staan. Dit is het huidige woonadres van de eigenaar die op de stamboom vermeld staat. – de eigenaar die op de stamboom vermeld staat, moet tekenen voor de foto’s (en dus aanwezig zijn bij het maken van de foto’s). – het eigendomsbewijs Voor officiële Hd en Ed foto’s voor België: – de officiële stamboom (dus geen kopie). Dit moet een belgische stamboom zijn of de stamboom moet overgeschreven zijn naar België (import-stamboom). Voor officiële hartecho’s: – De officiële stamboom.

Mijn hond braakt/ mijn hond heeft diarree. Wat kan ik doen en hoe lang mag ik dit aankijken?

Het antwoord op de vraag hangt af van een aantal factoren.
  • Hoe oud is de hond? Bij een pup moet u sneller aan de bel trekken dan bij een volwassen hond.
  • Heeft de hond er vaker last van? Als u uw hond een beetje kent en hij heeft wel vaker een dag diarree, dan is er geen reden tot paniek. Heeft uw hond nog nooit diarree gehad en komt het er ineens als water uit, dan moet u sneller aan de bel trekken.
  • Is de hond er ziek van? Als hij vrolijk rond springt en hij wil nog wel eten en drinken is er minder reden om stappen te ondernemen, dan als uw hond erge buikpijn heeft en niets wil eten of drinken.
  • Drinkt uw hond nog voldoende en houdt hij het ook binnen? Als de hond zelfs kleine beetjes water niet kan binnen houden, dan kunt u het best even een afspraak maken.
  • Heeft uw hond koorts? Een hond heeft normaal een temperatuur van tussen de 38 *C en de 39*C. Als de temperatuur hoger is, dan is het slim om even met de dierenarts te overleggen.
Wat kunt u zelf doen?
  • Biedt de hond kleine beetjes water aan. Te grote hoeveelheden in 1 keer werken braken in de hand.
  • Biedt de hond kleine beetjes licht verteerbaar eten aan. Liefst een keer of 4 per dag. Licht verteerbaar eten is eten van de dierenarts, speciaal ontwikkeld voor maagdarmproblemen, of kip met rijst of macaroni (rijst of macaroni: 10 gram/kilogram hond/dag, ongekookt gewogen).
  • Als de hond al langere tijd niet ontwormd is, zouden wormen een reden kunnen zijn voor de diarree of het braken. Ontworm dan nog eens voor de zekerheid.
Als uw hond ziek is, wacht dan niet te lang om te overleggen met de dierenarts. Is uw hond niet ziek, dan zou het braken na een dag en de diarree na een dag of vier over moeten zijn. Is dit niet zo, dan kunt u beter even naar de dierenarts. Heeft uw hond diarree? Neem dan wat ontlasting mee naar uw dierenarts. Het liefst van 3 verschillende dagen. De dierenarts kan dan een betrouwbaar ontlastingsonderzoek doen en zo de oorzaak van de diarree opsporen.

Mijn teefje plast vaak kleine beetjes. Wat moet ik nu doen?

Een teefje dat vaak kleine plasjes doet, kan last hebben van een blaasontsteking. Om te weten of dat zo is, of dat er misschien een andere reden voor is (sommige teven markeren net als reuen), moeten we een urineonderzoek doen. Als uw hond niet ziek is, geen pijn heeft bij het plassen en er geen bloed bij de urine zit, dan kunt u wat urine opvangen en dit binnenbrengen aan de balie. De urine zal dan in de loop van de dag onderzocht worden en u wordt gebeld over de uitslag.

Is uw hond wel ziek, dan kunt u beter een afspraak maken om de hond meteen ook na te laten kijken. Voor het onderzoekje willen we het liefst het eerste plasje van de dag. Is het niet gelukt om dit op te vangen, dan kunt u ook een ander plasje binnenbrengen. Vermeld dan aan de balie dat het niet om een ochtendplasje gaat.

Hoe vang ik urine op bij een teef? De makkelijkste manier is om een plasje dat op tegels is geplast op te zuigen met een spuitje. U kunt ook proberen om een laag schaaltje tussen de achterpoten van uw teefje te schuiven op het moment dat ze plast. Dit valt niet altijd mee, omdat de meeste hondjes schrikken en stoppen met plassen zodra ze iets voelen. Als het niet lukt om urine op te vangen,  maak dan een afspraak. Probeer uw teefje niet te laten plassen in het laatste uur voor de afspraak. De blaas is dan wat gevuld en de dierenarts kan dan de blaas aanprikken en zo urine verzamelen.

Betaal ik op zaterdag het weekendtarief?

Op zaterdag zijn wij gewoon geopend van 8.30u tot 17.00u. Binnen deze uren betaalt u geen aangepast tarief. U dient wel even te bellen om een afspraak te maken. Als u na 17.00u wilt komen in verband met een spoedgeval, dan kan dat natuurlijk altijd. U betaalt dan wel het aangepaste spoedtarief.