Gehoortest (BAER-test) van nestje Old English Sheepdog

IMG_1935De gehoortest bij uw huisdier:

In de Kliniek voor Gezelschapsdieren is het mogelijk een doofheidsonderzoek te laten verrichten bij zowel honden als katten. Ook wel de B.A.E.R. test genoemd, Brainstem Auditory Evoked Response.

Hoe gaat het in zijn werk:

Het dier krijgt in totaal 3 naaldjes onder de huid, één onder elk oor en één in het midden op de kop. Ook wordt een oordopje geplaatst in het te onderzoeken oor. Via de oordopjes komt er IMG_1939een klik-geluid. Dit geluid heeft maar 1 frequentie. Het aantal decibel kan worden gevarieerd. Via een beeldscherm zijn de potentialen in beeld te brengen. Dit is een meting van de elektrische stroompjes door de elektroden (zoals een batterij getest kan worden). Het vertelt ons dat alle draden goed zijn aangesloten en dat de meting kan worden uitgevoerd.

Bij de BAER-test wordt de hersenactiviteit zichtbaar gemaakt op een beeldscherm nadat het dier via het oordopje klikgeluiden te horen krijgt. Door klikgeluiden wordt het trommelvlies in beweging gebracht waarna de opgewekte elektrische stroompjes (van het gehoororgaan naar de hersenen) gemeten kunnen worden. Op deze manier is erfelijke (congenitale) doofheid aan één of beide oren vast te stellen vanaf 6 weken leeftijd.

De test kan niet eerder worden uitgevoerd om twee redenen:

Ten eerste omdat het dier gechipt moet zijn om een individuele uitslag te kunnen koppelen  aan het dier. Maar naast deze praktische reden is er ook een medische reden: de erfelijke doofheid heeft te maken met het afsterven van bepaalde haarcellen. Ze worden dus wel in het embryo gevormd, maar sterven in de eerste weken na de geboorte af. Pas na 4 tot 6 weken is dit definitief.

 

Erg vermoeiend zo'n BAER-test

Erg vermoeiend zo’n BAER-test

Wat een gezellige boel met z'n alle in de bench

Wat een gezellige boel met z’n alle in de bench

Wat een schatjes!

Wat een schatjes!

 Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met onze kliniek!