Let op met kastanjes en eikels

Let op met kastanjes en eikels voor Uw huisdier

Het najaar komt eraan en er vallen weer veel kastanjes en eikels op de
grond. Veel honden vinden het leuk om hiermee te spelen. Een deel van de honden eet helaas de kastanjes en eikels ook op.

Dit kan leiden tot lichamelijke klachten. Het eten van eikels en kastanjes kan klachten in het
maagdarmkanaal veroorzaken. Symptomen als braken, diarree, (veel plassen) en gebrek aan eetlust kunnen zich voordoen. Het kan zelfs leiden tot neurologische verschijnselen. De lichamelijke klachten kunnen na 1 tot 6 uur optreden, maar ook nog na meerdere dagen na het eten van de kastanjes of eikels. Ook voor paarden en schapen zijn eikels giftig.

Tevens kan het gebeuren dat een kastanje of eikel in het maagdarmkanaal vast komt te
zitten. Dit zorgt voor een zeer zieke hond die vaak zowel diarree als braakklachten heeft. Deze situatie kan levensbedreigend zijn wanneer niet tijdig wordt ingegrepen. Vaak moet de kastanje of eikel middels een operatie verwijderd worden.

Heeft U Uw hond grote hoeveelheden kastanjes of eikels zien eten is het raadzaam om met Uw dierenarts contact op te nemen. Vaak wordt besloten de hond te laten braken.

(Laat Uw hond
niet braken met zout! Een grote hoeveelheid zout kan een zoutvergiftiging bij uw hond veroorzaken)


Eikels geven vaak ook op langere termijn problemen. Een eikel bevat de stof tannine (looizuur) dat op langere termijn nierschade kan veroorzaken. Symptomen die dan gezien kunnen worden zijn veel drinken en veel plassen. Om meer inzicht te krijgen in de nierfunctie van de hond is een bloedonderzoek noodzakelijk. Evenals een echo van de buik om de nieren te kunnen beoordelen.

tumblr_ma44rgNGGq1r4li38o1_500_large

Let dus goed op dat uw hond geen kastanjes of eikels opeet want dit is niet zo onschuldig als het lijkt.
Spelen met Uw hond is gezond, maar doe dit veilig. Speel buiten niet met stokken, maar met daarvoor geschikte balletjes, flostouwen of een frisbee. Zo is er het minst kans op ongelukken.