24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Operatie hond


Inleiding.


Bij operatieve ingrepen is het noodzakelijk dat het pijngevoel en het bewustzijn worden uitgeschakeld. Bij een kleine ingreep kan het voldoende zijn om het dier rustig te maken (sederen) en daarna het te opereren gebied gevoelloos te maken (lokale anesthesie). Operatieve ingrepen hebben een zeker risico. Een goed controle van het dier vooraf (evt. met een pre-anaesthetisch bloedonderzoek), het gebruik van moderne middelen voor sedatie en anesthesie en een goede bewaking tijdens en na de operatie kunnen dit risico zo beperkt mogelijk houden.

Voorzorg.

Geef uw hond de laatste 12 uur voor de operatie geen voedsel meer, dus vanaf 18.00 uur de vorige avond geen eten meer. Dit voorkomt braken en verslikken tijdens de narcose. U mag nog wel water geven. Indien u antibiotica en/of een pijnstiller heeft gekregen voor de hond, graag ook rond 18.00 uur geven

Voorbereiding.

Breng uw dier schoon en vrij van vlooien en wormen, maar wacht niet met deze behandeling tot vlak voor de operatie. Laat uw hond goed uit voordat u hem/haar afgeeft.

Afspraak.

Tussen 8.30 en 9.00 uur mag u de hond brengen. Wilt u de hond eerst even op de weegschaal in de wachtkamer zetten voordat u hem/haar aanmeldt bij de balie?

Pre-anaesthetisch onderzoek.

Omdat de hond onder narcose gaat, neemt de assistente of de dierenarts met u een vragenlijst door. Deze mag u daarna voor akkoord ondertekenen.

Sedatie.

Uw hond wordt voor een operatieve ingreep gesedeerd (rustig gemaakt) door middel van een injectie in de spieren hierna is het dier meer ontspannen. De hond blijft dan nog ongeveer 10 minuten bij u in de wachtkamer. Daarna neemt de assistente uw hond mee naar de voorbereiding.

20150504_152152Operatie.

Het te opereren lichaamsdeel wordt geschoren en er wordt een infuus aangelegd in de poot. Via dit infuus wordt het anaesthesie-middel toegediend. Tijdens de operatie maken we gebruik van inhalatie-anaesthesie en wordt uw hond door middel van allerlei apparatuur bewaakt.

Recovery.


Na de operatie wordt het dier in een rustige, verwarmde omgeving gelegd om bij te komen uit de narcose. De hond wordt in de gaten gehouden en de temperatuur en het infuus worden gecontroleerd.

Ophalen.

Tussen 12.00 en 13.00 uur mag u bellen hoe laat u uw hond weer mag ophalen. Over het algemeen zal de patiënt weer naar huis mogen als hij/zij goed is bijgekomen uit de narcose en zelf weer kan lopen.