24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Operatie kat

Operatie kat


Inleiding.

Bij operatieve ingrepen is het noodzakelijk dat het pijngevoel en het bewustzijn worden uitgeschakeld. Bij een kleine ingreep kan het voldoende zijn om het dier rustig te maken (sederen) en daarna het te opereren gebied gevoelloos te maken (lokale anesthesie). Operatieve ingrepen hebben een zeker risico. Een goed controle van het dier vooraf (evt. met een pre-anaesthetisch bloedonderzoek), het gebruik van moderne middelen voor sedatie en anesthesie en een goede bewaking tijdens en na de operatie kunnen dit risico zo beperkt mogelijk houden.

Voorzorg.

Geef uw kat de laatste 12 uur voor de operatie geen voedsel meer, dus vanaf 18.00 uur de vorige avond geen eten meer. Dit voorkomt braken en verslikken tijdens de narcose. U mag nog wel water geven. Indien u antibiotica en/of een pijnstiller heeft gekregen voor de kat, graag ook rond 18.00 uur geven

Voorbereiding.

Breng uw dier schoon en vrij van vlooien en wormen, maar wacht niet met deze behandeling tot vlak voor de operatie. Houdt uw kat de laatste nacht binnen. Hiermee voorkomt u dat uw kat nog eet of de niet te vangen is.

Afspraak.

Tussen 8.30 en 9.00 uur mag u de kat brengen. De assistente zal de kat samen met u in een hokje doen. Hierin ligt een dekentje, een kattenbak en een bakje met water.

Pre-anaesthetisch onderzoek.


Omdat de kat onder narcose gaat, neemt de assistente of de dierenarts met u een vragenlijst door. Deze mag u daarna voor akkoord ondertekenen.

Operatie.

Vlak voor de operatie krijgt uw kat een injectie in de spieren. Na ongeveer 10 minuten slaapt de kat. Het te opereren lichaamsdeel wordt geschoren en er wordt een infuus aangelegd in de poot. Via dit infuus wordt het anaesthesie-middel toegediend. Tijdens de operatie maken we gebruik van inhalatie-anaesthesie en wordt uw kat door middel van allerlei apparatuur bewaakt.

Recovery.

Na de operatie krijgt de kat een injectie waardoor hij/zij snel weer wakker wordt. Uw kat wordt weer in het hokje gelegd om bij te komen uit de narcose. We houden de kat goed in de gaten.

Ophalen.

Tussen 12.00 en 13.00 uur mag u bellen hoe laat u uw kat weer mag ophalen. Over het algemeen zal de patiënt weer naar huis mogen als hij/zij goed is bijgekomen uit de narcose, dus als uw kat goed wakker is.