24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Total Hip

De behandeling die we kunnen uitvoeren bij een ernstig geval van heupdysplasie is de vervanging van het heupgewricht door een implantaat of prothese, de kunstheup. Deze operatie wordt sinds de 70er jaren bij de hond uitgevoerd, toen de eerste commercieel verkrijgbare implantaten op de markt kwamen. Dankzij het feit dat de hond een proefmodel voor dezelfde ingreep bij de mens was, is voor deze tijd al veel ervaring en knowhow bij de hond opgebouwd met deze operatie.

ti_1


In het vergevorderde stadium van heupdysplasie is sprake van uitgebreide arthrose; dit is slijtage, waarbij zowel de heupkop sterk misvormd wordt, als de heupkom onregelmatig en plat wordt door botwoekeringen. Er ontstaat een mechanisch probleem dat gepaard gaat met veel pijn. De hond wil niet meer springen, geen trap meer lopen, vaak wil hij überhaupt niet meer mee lopen. Hij wordt lastiger van karakter en alles wordt hem teveel.

Het is een ingrijpende operatie die onder uiterste steriliteit moet plaatsvinden; de hond wordt een dag van tevoren geschoren en voor de operatie meerdere malen met desinfecterende shampoo gewassen. Bij het uitgebreide onderzoek van tevoren wordt bij de hond gekeken of er geen andere ontstekingen aanwezig zijn (zoals bijvoorbeeld huidontstekingen) die tijdens het herstel een infectie van het implantaat zouden kunnen veroorzaken. Ook andere oorzaken van kreupelheid, zoals knieproblemen of wervelkolomafwijkingen moeten worden uitgesloten. Anders zou onze patiënt na de operatie toch nog problemen blijven houden.

Ook algemene ziektes die een invloed op de wondgenezing zouden kunnen hebben, zoals suikerziekte, worden uitgesloten.

ti_2Een deel van de operatie set

ti_3De maat wordt genomen voor de zaagsnede van de bovenbeenhals.


De operatie, die ongeveer 2 uur duurt, begint met het uitfrezen van de heupkom, gevolgd door het afzagen van de bovenbeenkop en hals.

ti_4Zagen van de hals

ti_5Frezen; kom prepareren

ti_6Het bovenbeen wordt uitgeboord

ti_7Klaarmaken van het cement

ti_8Kunstkom is geplaatst

ti_9Vullen van de bovenbeenholte met cement


In de mergholte van het bovenbeen, welke hiervoor precies passend is gemaakt, wordt een metalen stam met daarop een hals ingecementeerd. Vervolgens wordt een passende kop op de hals aangebracht. Zit alles goed qua hoek en aansluiting, dan wordt het gewrichtskapsel eromheen gehecht en worden de spieren weer op de oude plaats vastgehecht.

ti_10Controle foto.


Dan wordt er een controlefoto gemaakt om te kijken of de positionering goed is en of het cement goed aangebracht is.

ti_11Terry met zijn baasjes 1 dag na operatie.


De patiënt wordt met een goed antipijn protocol nog een dag in onze kliniek gehouden, waarbij ze meestal al direct weer het been enigszins gaan belasten. Daarna kunnen ze met pijnstillers en enige dagen antibiotica naar huis. De beweging thuis houden we de eerste 5 weken strikt gecontroleerd, maar gaandeweg de tijd kan deze wel verder uitgebouwd worden.

De resultaten van deze behandeling zijn in het algemeen erg goed. De hond kan weer pijnvrij en met behoud van normale functie door het leven. Hij kan weer springen en rennen zoveel als hij wil. De kans op complicaties naderhand is klein, doch die is er zoals bij elke ingreep wel. De twee belangrijkste dingen om in de gaten te houden zijn infectie, en een luxatie van de kop (het uit de kom raken van de kop). Dit kan bij een zeer klein percentage voorkomen. In het algemeen is het een behandeling die zowel voor hond als baasje een uitkomst kan bieden in geval van zeer ernstige heupdysplasie. De kunstheup kan overigens, indien nodig, al vanaf 10 maanden leeftijd geplaatst worden. Doordat de kosten van de implantaten erg hoog zijn, moet men rekenen op een fors operatiebedrag, hetgeen als een nadeel mag worden opgevat van deze methode. Afgezet tegen de kostprijs van het jaren geven van medicijnen en/of pijnstillers wordt dit wel enigszins betrekkelijk. En er is absoluut een meerwaarde aan direct pijnvrij en met goede functie van de achterhand door het leven kunnen!

ti_12

Links de heupkom
Midden het bovenbeen-implantaat
Rechts de heupkop