24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Voorste kruisband operatie hond (TTA methode)

Voorste kruisband operatie van de hond. De TTA methode.

Tuberositas Tibia Advancement oftewel de TTA methode wordt gezien als de betere methode voor de behandeling van voorste kruisband letsel.

Sinds 2005 behandelen wij verscheuringen en letsels van de voorste kruisband bij de hond, volgens een relatief nieuwe methode ontwikkeld aan de Universiteit van Zürich (Zwitserland)

Wat is Tuberositas Tibia Advancement (TTA) precies?
Bij een TTA wordt, door het naar voren plaatsen van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen, de krachtenverhouding in de knie gewijzigd. Dit zodat er én direct een goede stabiliteit ontstaat én er geen overbelasting meer op de voorste kruisband aanwezig is.

Er zijn vele methodieken om instabiliteit in de knie, voortkomend uit voorste kruisband letsels, te behandelen. De meest gebruikte methode bestaat uit het vervangen van de kruisband. Bijvoorbeeld door kunstbanden of door lichaamseigen peesmateriaal, welke meestal buiten het kniegewricht om worden aangebracht. Deze manier van behandeling voeren wij niet meer uit. Sinds kortere tijd wordt er door ons een relatief nieuwe techniek gebruikt. Deze is op een ander uitgangspunt, namelijk het neutraliseren van de overbelasting op de kruisband door verandering van de krachtenverhouding in de knie. Hierbij wordt de aanhechting van de kniepees verder naar voren geplaatst. Dit gebeurd door het maken van een zaagsnede in de kop van het onderbeen. Vervolgens wordt dit gefixeerd met een kooivormige wig. In de 6 weken daarna moet deze nieuwe situatie benig vergroeid zijn. Hierdoor wordt de neiging van het onderbeen om naar voren te bewegen in de neutrale positie (stand) genivelleerd. Dat betekent dat de elementen in de knie die normaal voor deze nivellering moeten zorgen, dus als belangrijkste de voorste kruisband, niet meer overbelast worden. De hond kan het been relatief weer snel gebruiken en verliest weinig bespiering. Ook de versterkte arthrosevorming door instabiliteit na een kruisbandletsel wordt hiermee vermeden. Door gebruik van speciale implantaten is deze techniek kostbaarder (verschil ongeveer 600 euro) dan de meeste conventionele technieken.

TTA II

Na vele jaren van ervaring met de standaard TTA methodiek hebben we, in overleg met de oorspronkelijke groep die aan de basis stond van de TTA, een verdere verbetering hiervan toegepast bij een groot aantal honden. Het komt erop neer dat de plaat die gebruikt werd ter fixatie van het ingezaagde stuk onderbeen niet meer nodig is hierbij. Er worden een of meerdere speciale titanium kooiwiggen in het ingezaagde stuk geplaatst. Welke al dan niet met een aantal schroefjes vastgezet worden. Voordeel voor de hond is dat de snede aan de binnenzijde van het been nog kleiner kan blijven (1). Er minder trauma is qua zagen en plaatsen van de plaat (2). De genezing mede hierdoor nog sneller verloopt (3). En dat er alleen aan de binnenzijde geschoren hoeft te worden (4). De operatiemethode vereist wel een zeer nauwkeurige planning en uitvoering van het inzagen van het onderbeen en het berekenen van de juiste wiggrootte en vorm. Röntgenfoto’s van deze methodiek vindt u hieronder. De kosten van de verbeterde versie zijn gelijk aan de oorspronkelijke TTA I. Hieronder volgt een foto-impressie van de operatie.

Operatieset voor een TTA

Operatieset voor een TTA

Door middel van een Electrocauter worden de bloedvaten dicht gebrand, om voor zo min mogelijk bloedverlies te zorgen

Door middel van een Electrocauter worden de bloedvaten dicht gebrand, om voor zo min mogelijk bloedverlies te zorgen

Middels een zaag word er een snede in het scheenbeen gemaakt

Middels een zaag word er een snede in het scheenbeen gemaakt

Met behulp van dit instrument kunnen we de snede heel langzaam aan openen

Met behulp van dit instrument kunnen we de snede heel langzaam aan openen

Totdat het groot genoeg is zodat ' de Kooi' past

Totdat het groot genoeg is zodat ‘ de Kooi’ past

Operatie geslaagd!

Operatie geslaagd!

Nu kan de wond weer dicht gehecht worden

Nu kan de wond weer dicht gehecht worden

De wond wordt aan de binnenzijde van de knie gesloten

De wond wordt aan de binnenzijde van de knie gesloten

De assistente checkt gedurende de operatie regelmatig hoe het met de patiënt is

De assistente houdt de patiënt gedurende de operatie goed in de gaten

Voor de operatie.

Na de operatie.