24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Milttorsie

Case:
Shanti, kruising Mastino Napolitano x Amerikaanse Stafford, teef, 1 jaar en 9 maanden oud.

Op woensdag ging Shanti met haar baasje even langs bij haar eigen dierenarts omdat ze bloed plaste en wat slomer was. Bij het algemeen onderzoek werden geen afwijkingen gevonden en Shanti kreeg medicijnen mee tegen een blaasontsteking.

Donderdag was Shanti alleen nog maar slomer dan de dag ervoor en wilde bijna niet meer opstaan. Na overleg met de eigen dierenarts werd Shanti naar ons doorverwezen voor verder onderzoek. Shanti wilde helemaal niet meer lopen, wilde niet eten en drinken en had 1 keer overgegeven.
Eenmaal op de kliniek aangekomen bleek bij het algemeen onderzoek dat Shanti een grote massa in de buik had. Ze was niet heel erg bleek, had geen koorts, gaf geen pijn aan maar was wel ontzettend sloom. Zoals al vermoed werd bleek uit de echo dat de milt van Shanti minimaal 5x vergroot was. Gedacht werd aan een draaiing van de bloedvaten van de milt, een milttorsie. Een tumor kon niet met zekerheid uitgesloten worden. Shanti werd met spoed geopereerd. De milt bleek gedraaid te zijn. Dit is een hele gevaarlijke situatie! De slagaders naar de milt toe hebben namelijk een dikkere wand dan de aders die het bloed weer van de milt wegvoeren. Hierdoor worden de aders vrijwel helemaal dicht gedrukt en de slagaders niet. Er kan dus wel bloed naar de milt toe, maar dit bloed kan niet meer worden afgevoerd. Bloed blijft dus staan in de milt waardoor de milt sterk vergroot en op den duur, door de hoge druk, gaat de milt bloeden en afsterven. De milt kon niet meer worden gered en werd verwijderd, hetgeen voor het verdere leven geen enkel probleem oplevert. Shanti had best wat bloed verloren in haar buikholte en in de milt zelf zat ook heel wat bloed. Shanti moest het dus met heel wat minder bloed doen na de operatie. Gelukkig kwam zij de narcose goed door. Na de operatie was zij meteen veel fitter dan ervoor, ondanks het bloedverlies. Ter observatie bleef zij nog een nachtje bij ons in de kliniek. De volgende dag kon ze lekker naar huis. Het zal nog wel een aantal dagen duren voordat ze helemaal de oude is. Maar het gevaar is geweken!

milttorsie

milt-han


Sterk vergrote milt door een torsie. Dierenarts Hanneke van Meeuwen voert de operatie uit.