24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Screening

Screening HD/ED en Pennhip

Rontgentafel

Rontgentafel

Een groot gedeelte van de röntgenonderzoeken bestaan uit screeningen op het voorkomen van bepaalde groeistoornissen of andere aandoeningen met een bepaalde erfelijke basis. Voorbeelden hiervan zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie . Hiervoor zijn officiële programma´s ingesteld door speciale commissies in verschillende landen.

Zo kennen we in Nederland de Raad van Beheer die een dergelijke commissie heeft, maar ook in de andere Europese landen zijn er velen actief. De FCI tracht de beoordelingscriteria hiervoor uniform te houden.

Wij voeren deze röntgenonderzoeken uit om de foto´s vervolgens ter officiële beoordeling voor te leggen aan de specifieke commissie, afhankelijk van het land van afkomst van de eigenaar van de hond.

De minimumleeftijd voor de HD screening is voor de meeste rassen 12 maanden, voor een aantal grote rassen 18 maanden. De minimumleeftijd voor de ED screening is voor de meeste rassen 18 maanden, doch voor enkele 12 maanden.

De minimumleeftijd voor de Pennhipscreening (zie hiervoor ook het item Pennhip ) is 4 maanden! Belangrijk voor de eigenaar is om altijd een goed leesbare kopie van de stamboom mee te brengen, teneinde alle identificatiegegevens te kunnen controleren en in te brengen in de foto´s.

Voor Belgische HD of ED foto’s geldt dat de originele stamboom meegebracht moet worden.

Loodjassen en schildklierbeschermers

Loodjassen en schildklierbeschermers