24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Reizen met uw huisdier

IMG-20130804-WA0005Ik ga op reis en ik neem mee…

De grote vakantie is aangebroken, mensen vertrekken massaal op vakantie. Alles in de auto: koffers met kleren, eten, kampeerspullen, kinderen. Niks vergeten? Oh, ja. De hond moet ook nog mee. Snel in de auto proppen tussen de bagage en weg zijn we….
Kan de hond zo maar mee op vakantie? Of is het toch beter om eerst het een en ander voor te bereiden? Eigenlijk zijn er twee dingen om rekening mee te houden. De wettelijke verplichtingen en de preventieve gezondheisdszorg voor de hond zelf.
De hond of kat mee op vakantie 2014

Beste vakantiegangers,

Als u dit jaar op vakantie gaat met uw hond of kat dan moet u rekening

houden met een aantal dingen.

de rabiësvaccinatie:

                Deze is in alle landen buiten Nederland verplicht.

                Deze enting dient minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven en

                is 3 jaar geldig.        

de gezondheidsverklaring:

                Deze is in sommige landen verplicht. Soms mag deze maar een

                aantal dagen oud zijn.

de chip

                Deze dient aanwezig te zijn.

het nieuwe Europese vaccinatiepaspoort:

                Vanaf juli 2004 is dit voor alle landen verplicht.

Als u niet precies weet hoe de regels zijn in het land waar u naartoe of doorheen

reist kunt u dit even navragen bij de balie of aan de dierenarts.

 

In de warmere landen (Zuid-Europa en verder) komen parasieten voor die

vervelende ziekten kunnen overdragen:

-de teek

               * Teken kunnen bacterien of parasieten overdragen die de volgende

                  ziektes veroorzaken:

                *Borreliose (ziekte van Lyme); deze komt ook in Nederland voor.

                *Babesiose (Piroplasmose)

                *Ehrlichiose

-de zandvlieg

                Dit kleine vliegje komt tevoorschijn vlak na zonsondergang. Het komt

                vooral voor in de vrije natuur en kan niet tegen harde wind.

                De zandvlieg brengt een kleine parasiet over die Leishmanniose

                veroorzaakt.

-de mug

                Muggen in de wat warmere landen kunnen larven van de hartworm

                overbrengen.

Om al deze ziekten te voorkomen kunt u natuurlijk het beste de hond of kat thuis laten.

Besluit u uw dier mee te nemen dan is het verstandig om uw hond of kat te beschermen

tegen teken, zandvliegen en hartwormen.

Dit kunt u doen dmv de Scalibor-halsband tegen zandvliegen, teken en de muggen die

hartwormen overdragen. Deze kunt u het beste 2 weken voor vertrek omdoen.

De band werkt 6 maanden.

Teken kunt u ook bestrijden door het gebruik van bijvoorbeeld Frontline-spray of -pipetjes of

Activyl– of Vectra-pipetjes. Hiermee kunt u ook het beste 2 weken voor vertrek beginnen. Frontline

en Activyl en Vectra dienen maandelijks herhaald te worden. Tegenwoordig kunnen teken ook bestreden

worden door het geven van een tablet Bravecto. Deze tablet dient 1 keer per 3 maanden te worden gegeven.

Als u toch een teek vindt op uw dier dan dient u deze direct mbv een tekentang te verwijderen.

De besmetting met hartwormen kunt u tegengaan door het gebruik van Milbemax-tabletjes,

Stronghold-pipetjes of Advocate-pipetjes. De behandeling dient te worden gestart 4 weken nadat U in een

risicogebied komt. Herhaal deze behandeling maandelijks tot 1 maand na de blootstelling aan muggen die deze

hartwormen kunnen overbrengen. Het is mogelijk om tegen 1 van de door teken overdraagbare ziekten, nl borreliose oftewel de ziekte van Lyme, te

vaccineren met het nieuwe vaccin MeriLym. Deze vaccinatie moet de eerste keer 2 keer worden gegeven met een interval

van 3-4 weken en dient daarna ieder jaar voor het begin van het tekenseizoen in februari-maart te worden herhaald.

 

Wat zijn de wettelijke verplichtingen waar u aan moet voldoen? Dat is helaas niet makkelijk te beantwoorden, want de regels zijn voor elk land anders. Er is wel een website waar je per land de regels kunt opzoeken. De website is zeker de moeite waard om eens rond te snuffelen als u van plan bent de hond mee op vakantie te nemen. zie www.licg.nl De minimale vereisten zijn voor internationaal reizen overal hetzelfde: de hond moet gechipt zijn en een officieel (blauw) Europees paspoort bij hebben waar de entingen in staan. De hond moet in ieder geval ingeënt zijn tegen Rabiës (hondsdolheid). Voor de meeste landen binnen Europa is het voldoende dat de hond minimaal 21 dagen voor vertrek is ingeënt. Even snel naar de dierenarts de dag voor de vakantie is dus ook voor deze “makkelijke” landen niet goed genoeg. Er zijn ook “moeilijkere” landen, zoals bijvoorbeeld Groot-Brittannië. De quarantaine-regelingen van vroeger zijn al een tijdje afgeschaft, maar toch komt je hond niet zomaar het land binnen. Ook zijn er landen waar u bepaalde rassen niet mee naar toe mag nemen, dit staat ook op de site van www.licg.nl
Sommige landen eisen dat de hond ontwormd is (maximaal 48 uur voor vertrek). Van deze ontworming dient een aantekening gemaakt te worden door de dierenarts in het paspoort. U zult dus 1 of 5 dagen voor vertrek naar de dierenarts moeten, om daar uw hond te (laten) ontwormen zodat een en ander in het paspoort kan worden genoteerd. Meestal is ook een algemene gezondheidsverklaring verplicht: deze kan tegelijk met de ontwormingsverklaring worden ingevuld in het paspoort. Een andere vereiste (ook weer niet voor alle landen) is de verklaring dat uw hond behandeld is met een middel tegen teken. In het paspoort is er een aparte bladzijde voorzien waar ook weer een stempel van de dierenarts op moet. Omdat voor elk land andere eisen gelden, is het verstandig om u, voor u naar de dierenarts gaat, even goed te informeren en te bekijken wat er voor uw dier nodig is.  Het zou vervelend zijn als u door het missen van een stempeltje problemen krijgt aan de grens van het land, waar uw vakantie nog moet beginnen. De hond achterlaten bij de douane, of rechtsomkeer maken is wel het laatste waar u op zit te wachten na een reis van enkele uren.
En nu bent u wettelijk in orde. Maar zijn er nog andere dingen waar u rekening mee moet houden? U wilt natuurlijk niet dat uw hond ziek wordt op reis.
Net zoals er voor mensen bepaalde tropische ziektes voorkomen waar we ons tegen moeten beschermen (zoals malaria, mazelen, gele koorts), zijn er ook tropische ziektes bij honden. Helaas zijn die ziektes dichterbij dan u denkt. In landen als Frankrijk, Zuid-Duitsland en alles wat daar zuidelijk van ligt, komen teken, zandvliegen en muggen voor, die ziektes over kunnen brengen. Niet alle ziektes zijn te genezen, dus daarom is preventie heel belangrijk. De belangrijkste boosdoeners op een rij:
Teken
zijn overdragers van:
  • de ziekte van Lyme. De bacterie die de ziekte veroorzaakt komt ook in Nederland voor. Na infectie kunnen honden verschillende klachten krijgen: koorts, kreupel lopen, warme gewrichten, algemeen ziek zijn, nierproblemen. De ziekte kan behandeld worden met verschillende antibiotica, maar deze behandeling kan het ontstaan van dragers niet altijd verhinderen. Bij sommige honden worden niet alle bacteriën gedood. Een aantal bacteriën blijft aanwezig in het lichaam en beginnen zich langzaam weer te vermenigvuldigen. Het kan dus gebeuren dat uw hond na behandeling van de dierenarts een tijd later opnieuw ziek wordt. Tegenwoordig is er een enting tegen de ziekte van Lyme, de Merilym vaccinatie.
  • Babesiose. De Babesia parasiet leeft in rode bloedcellen. Hij vermenigvuldigt zich daar en uiteindelijk barsten de bloedcellen waardoor er nieuwe parasieten in de bloedbaan terecht komen. Door het kapot gaan van de rode bloedcellen krijgt de hond last van bloedarmoede. De symptomen die daarbij horen zijn: bleke slijmvliezen, verminderd uithoudingsvermogen, snellere hartslag, snellere ademhaling en soms rode urine. Als de ziekte op tijd wordt ontdekt is hij gelukkig wel goed te behandelen. Er zijn twee manieren om uw hond te beschermen tegen Babesiose. Er is een vaccin op de markt. Dit werkt niet 100% beschermend, maar zorgt dat de ziekte milder verloopt. Het werkt dus ter ondersteuning. De tweede en beste bescherming is zorgen dat uw hond geen teken krijgt, door het geven van een goed werkend anti-teken middel.
  • Ehrlichiose. De bacterie die deze ziekte veroorzaakt leeft het liefst in de witte bloedcellen. De meest voorkomende symptomen zijn : sloom zijn, slechte tot geen eetlust, vermageren, bloedingen, koorts, vergrote lymfeklieren en erg hijgen (door bloedingen en ontstekingen in de longen). Deze vage symptomen kunnen ook voorkomen bij heel wat andere ziektes, dus daarom is het belangrijk om uw dierenarts te melden dat uw hond in het buitenland geweest is. De ziekte kan behandeld worden met een langdurige antibiotica-therapie (1-2 maanden). Er bestaan twee vormen van de ziekte: een acute snelle vorm, die vaak goed reageert op behandeling en een chronische vorm, die minder goed te behandelen is. Deze chronische patiënten ontwikkelen vaak een tekort aan witte bloedcellen, als gevolg van een onderdrukking van hun beenmerg. Hierdoor vermindert de afweer, waardoor ze vatbaar zijn voor secundaire infecties. Er bestaat voor Ehrlichiose géén vaccin. Daarom is ook hier de belangrijkste bescherming een goede preventie tegen teken.
Zandvliegen
. Deze vervelende steekvliegjes zijn vooral ’s morgens en ’s avonds actief, bij meer gematigde temperaturen en een toenemende vochtigheid. Ze kunnen echter ook overdag steken. Zij zijn de overbrengers van Leishmaniose. De ziekte kan voor verschillende symptomen zorgen: lusteloosheid, gewichtsverlies, slechte eetlust. Verder komen met name huidklachten voor en gewrichtsklachten. Er zijn helaas nog een heleboel andere vage symptomen die veroorzaakt kunnen worden door Leishmania en dat maakt het stellen van een diagnose moeilijk. Ook hier is het dus weer belangrijk om de dierenarts te vertellen dat de hond in het buitenland geweest is. Het vervelende van Leishmania is bovendien, dat de ziekte niet meteen hoeft uit te breken. Soms blijft de ziekte eerst een tijdje sluimeren en wordt de hond pas echt ziek, maanden of zelfs jaren na zijn verblijf in het buitenland. Leishmania is net als Lyme in staat om in het lichaam aanwezig te blijven bij bepaalde honden.  Er bestaan wel verschillende middelen om de parasiet te bestrijden, maar meestal helpen deze middelen niet 100%. Ze zorgen voor een vermindering van de parasiet, waardoor de klachten verdwijnen, maar zij kunnen niet alle parasieten in het lichaam van de hond doden. Daardoor kan de ziekte weer opflakkeren, nadat de behandeling een tijdje gestopt is. Sommige honden moeten dus levenslang behandeld worden en andere honden overlijden ondanks behandeling omdat de lever en de nieren te veel worden aangetast. Omdat deze ziekte voor levenslange problemen en dure behandelingen zorgt, is ook hier weer preventie de boodschap.  Er bestaan halsbanden met een afwerend middel tegen deze zandvliegen. Hun werking is meestal pas optimaal na 2 weken. Dus op tijd mee beginnen! Ook de ligplaats van de hond afschermen met een klamboe kan helpen. Omdat deze ziekte in de landen rond de middellandse zee voor zoveel problemen zorgt (meer dan de helft van de Spaanse straathonden zijn besmet) is men bezig met de ontwikkeling van een vaccin. Tot het op de markt is, is de enige vorm van bescherming tegen deze ziekte het vermijden van contact van uw hond met de zandvliegen.
Muggen:
alsof teken en zandvliegen nog niet erg genoeg zijn, ook muggen kunnen ziektes overbrengen. De belangrijkste is de hartworm. Zoals de naam doet vermoeden leeft de worm in het hart van de hond, maar ook in de grote bloedvaten. Helaas is het er vaak niet één, maar zijn er meerdere volwassen wormen tegelijk aanwezig. Hun aanwezigheid in het bloedvatenstelsel veroorzaakt de vorming van klonters. Deze bloedklonters kunnen los komen en vastlopen in kleine bloedvaten in organen, waardoor deze geen bloed meer krijgen. Met name de longen worden op deze manier aangetast. Vaak komen de eerste symptomen pas na enige tijd aan het licht, als de organen al flink zijn aangetast. Daarom blijft ook na behandeling schade aan de organen over en kan de hond dus de rest van zijn leven klachten houden. Als er niet behandeld wordt, overlijden de meeste honden uiteindelijk. Het eerste duidelijke symptoom is moeilijk ademhalen, verminderd uithoudingsvermogen en hoesten. Soms hoesten honden bloed op, maar aangezien ze dat vaak meteen weer doorslikken is dat niet altijd te zien. Donker-zwarte ontlasting kan wijzen op bloedverlies. De ziekte kan worden gediagnosticeerd door middel van een bloedtest. Er bestaan testen die alleen de jonge larfjes aantonen, maar deze test heeft pas zin wanneer de wor­men volwassen zijn en voldoende larfjes produceren: op zijn vroegst een halfjaar na de besmetting. Zo lang wil je natuurlijk niet wachten en daarom bestaat er tegenwoordig ook een test die de volwassen wormen aantoont. Soms kan een röntgenfoto helpen: het hart is dan vergroot en er zijn letsels te zien aan de longen. De wormen zelf zijn echter niet te zien en dus kan het beeld ook andere oorzaken hebben. Met een echo van het hart zijn de wormen soms wel in beeld te brengen. Dit vereist wel specialistische kennis van de dierenarts. Er bestaat een behandeling om de volwassen wormen te doden. De behandeling bestaat uit een reeks streng gecontroleerde injec­ties. De hond moet hiervoor meestal worden opgenomen in een dierenkli­niek. Op het moment dat de wormen dood gaan, komen ze los van de bloedvatwand waarin ze zich hadden vastgebeten. De dode wormen worden meegenomen in de bloedstroom en kunnen bloedvaten blokkeren. Gebeurt dit bij vitale organen, dan kan de hond overlijden. Aangezien deze behandeling dus niet zonder risico is, is ook hier weer de boodschap: voorkomen is beter dan genezen. Preventie gebeurt door toediening van bepaalde (dus niet alle!) ontwormtabletten of pipetjes voor in de nek. Honden die naar een risicogebied reizen, moeten hun eerste behandeling 1 maand voor aanvang van de reis toegediend krijgen en daarmee doorgaan tot 2 maanden na terugkeer. Is de hond al eens in een ge­bied geweest waar hartworm heerst, dan moet zijn bloed van tevoren op wormen onderzocht worden. Zou je namelijk gaan behandelen met deze middelen als de hond al hartwormen heeft, dan kunnen deze door de behandeling massaal afsterven en hierdoor kan de hond overlijden.
Na dit verhaal is het misschien minder aantrekkelijk geworden, om uw hond mee op reis te nemen. Een pension kan dan een goed alternatief zijn. Bedenk echter dat u ook hiervoor aan bepaalde wettelijke verplichtingen moet voldoen. Uw hond dient ruim van tevoren (afhankelijk van het vaccin dat wordt toegediend tussen de 3 dagen en 3 weken) te worden ingeënt tegen kennelhoest.
Bent u toch van plan uw hond goed beschermd mee op reis te nemen, denk dan nog aan de volgende dingen.
  • Als u geen airco heeft in de auto, reis dan niet met uw hond als het 30 graden is. Laat uw hond niet alleen in een te warme auto. Zorg voor voldoende drinkwater. Laat de hond tijdens de pauzes niet rond rennen. Het is fijn om even de pootjes te strekken, maar de overgang van airco naar warme buitenlucht is geen ideale start voor een lichamelijke inspanning. Op de plaats van bestemming? Zorg dat uw hond genoeg beschutting heeft en schaduw. Voor sommige rassen is oververhitting echt een probleem. Er zijn bepaalde koelhoudmatten en halsbanden op de markt om te helpen bij de overgang van ons koude kikkerland naar de zomerse temperaturen van uw eindbestemming.
  • Neem zijn eigen voer mee. Sommige honden zijn gevoelig voor dieet wisselingen en kunnen er diarree van krijgen. Daar zit u op de camping natuurlijk niet op te wachten.
  • Als uw hond een bepaalde ziekte heeft, zorg dan dat u voldoende medicijnen bij heeft. Vraag ook een verklaring van de dierenarts (liefst in de taal van het land waar u naar toe gaat, of in het Engels). Hoe goed uw Portugees ook is, in geval van nood is het erg moeilijk om met handen en voeten uit te leggen welke behandelingen uw hond allemaal al gehad heeft. Medicijnen hebben in andere landen vaak andere namen, dus neem de originele verpakking mee, daar staat namelijk ook het werkzame bestanddeel op. Neem ook het telefoonnummer van  uw eigen dierenarts mee. Als u er zelf niet  meer uitkomt, kan die misschien telefonisch het een en ander toelichten.
En nu u er dan uiteindelijk toch echt helemaal klaar voor bent, rest ons maar één ding: u een prettige vakantie te wensen!