24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Begeleiding

Begeleiding

Sinds jaren kunt u bij ons terecht voor vruchtbaarheidsbegeleiding van de teef zowel als de reu. Hiervoor bieden we een totaal pakket aan, het zogenaamde vruchtbaarheidspakket. Wat houdt zo’n pakket nu in? 

Een basis-vruchtbaarheidspakket bestaat uit:

 • 5 progesteron bepalingen (welke via een Immulite apparaat bepaald worden) De dierenarts bepaalt op welke tijdstippen/dagen uw teef het beste getest kan worden.
 • Aan het begin van de loopsheid maken we een uitstrijkje van de vulva, voor bacteriologisch onderzoek.
 • Vaginoscopie
 • Echo dracht
 • Advies omtrent vruchtbaarheid, dekking/inseminatie, bevalling etc.

Dit is het basis-vruchtbaarheidspakket en bedraagt 269.50- euro. Wanneer het nodig zou zijn om meer dan 5 progesteron bepalingen te doen, bedragen de kosten 50,- per bepaling.

Een uitgebreid vruchtbaarheidspakket bestaat uit:

 • 5 progesteron bepalingen (welke via een Immulite apparaat bepaald worden). De dierenarts bepaalt op welke tijdstippen/dagen uw teef het beste getest kan worden.
 • Aan het begin van de loopsheid maken we een uitstrijkje van de vulva, voor bacteriologisch onderzoek.
 • Vaginoscopie.
 • Echo van de ovaria tijdens de loopsheid (maximaal 3).
 • Een CASA onderzoek van het sperma tijdens de inseminatie.
 • Echo dracht.
 • Advies omtrent vruchtbaarheid, dekking/inseminatie, bevalling etc.

Dit is het uitgebreide vruchtbaarheidspakket en bedraagt 414,50 euro. Ook hierbij geldt dat als er meerdere progesteron testen nodig zijn, dit dan 50,- euro per extra test bedraagt. De reden om voor een uitgebreid vruchtbaarheidspakket te kiezen zou bv zijn als de teef moeilijk drachtig kan worden, of als er met ingevroren sperma geïnsemineerd moet worden.

Voor meer informatie over CASA onderzoek, klik hier.

Voor meer informatie over progesteron bepaling, klik hier.

Alle specifieke onderzoeken kunnen ook los van deze pakketten verricht worden. In geval van vruchtbaarheidsproblemen van teef zowel als reu gaan we volgens een uitgebreid protocol te werk waarbij tevoren duidelijk aangegeven zal worden aan u als eigenaar wat de te volgen procedure inhoudt en welke kosten dit met zich mee brengt. Voor wat betreft de reu zal ook de expertise en apparatuur van Cryolab worden ingeschakeld.

Endoscopische kunstmatige inseminatie

In geval van inseminatie met vers verdund of ingevroren sperma gebruiken we altijd de vaginoscopisch-endoscopische methode, waarbij zichtbaar rechtstreeks in de baarmoeder wordt geïnsemineerd met behulp van een flexibele catheter. Dit geschiedt bij de ongesedeerde staande teef. Voor een inseminatie met vers sperma kan men zelf aangeven of dit met behulp van een vaginale KI moet gebeuren of ook met behulp van endoscopie. Bij een vaginale KI brengen we een speciale catheter in, die ontwikkeld is om de natuurlijke dekking na te bootsen. De catheter wordt tot tegen de baarmoedermond ingebracht. Daarna wordt er een ballon opgeblazen. Deze ballon stimuleert contracties van de baarmoeder en sluit de vagina af. Hierdoor kan het sperma niet teruglopen.

Zie voor meer informatie ook de 7 mythes van de vruchtbaarheid.