Vuurwerkangst

Vuurwerkangst:

De decembermaand. Een periode vol feest en gezelligheid. Voor veel honden en katten zijn de donkere dagen rond kerst en nieuwjaar echter een tijd vol angst en stress. Geluidsfobie (angst voor harde geluiden zoals onweer en vuurwerk) is vaak erg vervelend voor zowel uw huisdier als uzelf.

Wanneer u weet  of verwacht, dat uw dier last gaat krijgen van zijn geluidsfobie rond de jaarwisseling, is het aan te raden vooraf te bedenken hoe u hem het beste kunt helpen deze dagen door te komen.

 

Huisdieren en vuurwerk
Veel huisdieren hebben als pup of kitten tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden. Op latere leeftijd worden deze harde geluiden, waaronder vuurwerk, als een bedreiging ervaren. Hierdoor vertonen de dieren angstig gedrag. Eigenaren vinden dat vaak zielig, troosten het huisdier en bevestigen zo onbewust deze angst. Bij een volgende keer is het dier nog banger, wordt het weer getroost, daarmee zijn angst bevestigend, etc. Nerveuze honden of katten zullen eerder angstig gedrag vertonen dan honden of katten die van nature rustig zijn.

Wat kunt u doen en/of laten?

 • Vanaf begin december gevoelige honden niet meer los laten lopen. In paniek kan een hond vluchten en tijdens de vlucht kunnen er ongelukken gebeuren.
 • Laat uw hond of kat chippen, of voorzie het in ieder geval van een kokertje om zijn nek met uw naam en telefoonnummer
 • De hond of kat zo vroeg mogelijk, liefst als puppy al voorbereiden op het vuurwerk/overige knalgeluiden, zodat het als “gewoon” ervaren wordt.
 • Het angstige gedrag op een normale manier benaderen, alsof er niets aan de hand is. Dus, negeren, niet aanhalen en niets zeggen. Want, aanhalen wordt gezien als een beloning, en dus bevestiging van de angst.
 • Verbied de hond het blaffen niet, schreeuw niet tegen hem of straf hem niet, want ook dit kan hij als ‘beloning’ (met aandacht) van zijn gedrag beschouwen

Oudejaarsavond
Voor honden geldt: laat de hond uiterlijk om tien uur ’s avonds aangelijnd uit. Mijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich hebben. Leg de hond op zijn eigen plek of in zijn mand na de wandeling.

Voor katten geldt: sluit het kattenluikje mocht U die hebben. Probeer de katten tot na de laatste knallen binnen te houden. Sluit katten op in een kleine voor de kat bekende kamer waar ze weg kunnen kruipen, bijvoorbeeld onder een bed of bank.

Voor beide geldt: sluit de gordijnen. Doe het licht aan in de ruimtes waar de dieren kunnen komen, dat maakt de lichtflitsen van het vuurwerk minder intensief. Zet wat hardere muziek van radio of tv aan.

Laat dieren die bang zijn NIET verblijven bij dieren die (nog niet) bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Er is een kans dat ze dit gedrag over zullen gaan nemen.

 • Blijf bij de dieren thuis als het grote vuurwerk losbarst.
 • Steek geen vuurwerk af in de nabijheid van dieren.
 • Zorg evt dat er kalmeringspasta in huis is, zoals bijvoorbeeld Sileo Gel of de No Stress Pasta van Excellent.

Vuurwerk-cd
Mocht u uw huisdier willen voorbereiden op de harde knallen, is dat mogelijk door middel van een vuurwerk-cd. Echter moet U hier op tijd mee beginnen, al enkele maanden voor oud en nieuw. De voordelen van het wennen met een cd zijn:

 • Opbouwen van een positieve associatie door een cd met vuurwerkgeluiden op te zetten, bijvoorbeeld telkens als U de voerbak neerzet
 • Of het geluid associëren met iets leuks, bijvoorbeeld het lievelingsspeeltje.
 • Volume van het geluid van de cd kunnen opvoeren na verloop van tijd

Voor meer tips kunt U kijken op

http://www.licg.nl/133/praktisch/omgaan-met-huisdieren/overig/vuurwerk.html of informeren bij een van onze medewerkers.