24/7 bereikbaar
+31 (0) 497 518000

eersel@anicura.nl

Vuurwerkangst

Het is weer December. Een periode vol feest en gezelligheid. Voor veel honden en katten zijn de donkere dagen rond kerst en nieuwjaar  echter een tijd vol angst en stress. Geluidsfobie (angst voor harde geluiden als onweer en vuurwerk) is vaak erg vervelend voor zowel uw huisdier als uzelf. Wanneer u weet , of verwacht dat uw dier last gaat krijgen van zijn geluidsfobie rond de jaarwisseling is het aan te raden vooraf te bedenken hoe u hem het beste kunt helpen deze dagen door te komen Enkele Tips

  • Houd uw dier in een rustig en vertrouwde omgeving, laat katten niet buiten
  • Blijf zelf rustig, nerveus gedrag van de eigenaar neemt de hond over
  • Laat uw hond nooit alleen thuis, breng uw hond eventueel naar een pension als het niet anders kan  (deze liggen vaak wat afgelegen, waardoor de knallen minder hard zijn)
  • Wijs uw dier naar zijn plaats
  • Geef uw dier afleiding, bijvoorbeeld een gevulde Kong, activityball of zijn favoriete speeltje
  • Troost uw hond niet (ook niet bestraffen!), hiermee beloont u onbedoeld het angstgedrag
  • Wanneer uw huisdier de neiging heeft weg te lopen, zorg er dan voor dat deze een halsband draagt met uw adres
  • Een CD met vuurwerkgeluiden kan gewenning geven door deze in aanloop naar de jaarwisseling    regelmatig zachtjes af te spelen terwijl u iets leuks doet met uw hond. Eventueel kan het volume geleidelijk opgevoerd worden als het goed gaat. Dit kan de uiteindelijke angstreactie verminderen.

Therapie. Bij voorspelbare kortdurende angst (zoals bij vuurwerkangst) is een kortetermijn therapie vaak afdoende. Deze bestaat uit maatregelen die ervoor zorgen dat uw dier zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt in combinatie met angstremmende medicijnen: De DAP® (hond) of Feliway®-verdamper (kat) verspreidt bepaalde geurstoffen (feromonen) die ervoor zorgen dat uw hond of kat zich meer op zijn gemak voelt. Hierdoor wordt het stressniveau verlaagt. Verder zijn er verschillende voedingssupplementen op de markt met een rustgevend en stressverlagend effect (bijvoorbeeld Telizen®), deze zijn ook bijzonder geschikt bij andere angst- en stressgerelateerde problemen! Begin voor een maximaal effect zowel met de verdamper als met het geven van voedingssupplementen ruim van tevoren (bij voorkeur al vanaf november, maar op zijn laatst 2 weken voor de jaarwisseling).

Angstremmende medicijnen uit de groep van benzodiazepines zoals bijvoorbeeld Alprazolam (Xanax®) of Diazepam (Valium®) zijn zeer geschikt om de angstreactie van uw huisdier gedurende een korte periode te onderdrukken. Alprazolam wordt op dit moment door de gedragsdeskundigen van de faculteit der diergeneeskunde in Utrecht aangeraden als eerste keus voor gebruik op korte termijn. Het heeft een angstremmende/kalmerende werking en een spierverslappende werking, het  remt tevens het korte termijn geheugen, wat in het geval van geluidsfobie gunstig is. De werking van deze angstremmende medicijnen is afhankelijk van de gemoedstoestand van uw dier op het moment van toediening, wanneer uw dier al erg opgewonden is duurt het langer voor het gewenste effect wordt bereikt en is het totaal effect minder of soms zelfs tegenovergesteld aan het gewenste effect (uw dier wordt nerveuzer). Het is daarom verstandig al een dag van tevoren te beginnen met de therapie en deze te combineren met de bovengenoemde voedingssupplementen en verdamper. Blijf bij de eerste gift in de buurt zodat uw de reactie van uw huisdier op het medicijn in de gaten kunt houden. Wanneer uw huisdier last heeft van lever- of nierproblemen, glaucoom (verhoogde oogdruk) of behandeld wordt voor epilepsie, en wanneer uw hond drachtig is mag Alprazolam of Diazepam niet gegeven worden!

Kalmeringsmiddelen met als werkzame stof acepromazine (bv. Vetranquil®, Tranquigel® of Calmivet®) worden in dit verband afgeraden omdat deze niet de angstreactie onderdrukken, uw dier hoort de geluiden wel maar is niet in staat te vluchten, dit zorgt er voor dat hij alleen maar nog banger wordt.

Lange termijn: Gedragstherapie, vaak in combinatie met angstremmende medicatie kan in veel gevallen uitkomst bieden voor de langere termijn. Dit vergt echter tijd en kan dus niet op het laatste moment ingezet worden. De gewenste therapie kan per dier verschillen, en biedt niet in alle gevallen een 100% oplossing. Wij adviseren u daarom hierover contact op te nemen met een van onze dierenartsen of een gedragstherapeut.

Voor vragen of verdere informatie over geluidsfobie kunt u bij een van onze assistentes of dierenartsen terecht. Loop gerust eens binnen. Wij wensen u en uw huisdier alvast een rustige jaarwisseling toe en vooral een gezond nieuwjaar!